Inte bara spelkonsoler

Dollarkurserna som har skjutit i höjden plus det faktum att det är extrem-hippt att samla på Nintendospel just nu gör att priserna på det som intresserar mig mest är lätt sinnessjuka. Jag har därför grenat ut mitt samlande till lite andra objekt än vad jag ursprungligen tänkt mig. Jag får väl helt enkelt inse att jag samlar på lite till mycket helt enkelt. Jag har införskaffat lite äldre PC-spel i big box-utförande. Jag tänkte inte gå in så djupt på det just nu men jag har införskaffat Sid Meier’s Colonization i förseglat ex. (!), Frontier: Elite II, The Dig, X-Wing vs. Tie-Fighter och nu senast en udda lite okänd release från Microprose som heter “Fightin’ Forties” (30:- på Kupan). Nog om PC.

IMG_0947

Förra helgen satte jag mig i bilen för en 4 timmars tripp tur och retur och hämtade mig en Amiga 500! Den är i helt ok skick. Floppyknappen saknas men det löser en kollega åt mig med sin 3D-skrivare. Utöver det är den lite gulnad som så mycket annat från 80-talet börjar bli. Jag ska inhandla lite väteperoxid och retrobrighta den under helgen är tanken. I övrigt så fungerar den toppen. En minnesexpansion på 512k satt i maskinen också. Lördag eftermiddag spenderade jag med att riva ner maskinen och rengöra komponenter och chassi.

Jag är supernöjd och det är en rätt spännande värld. Det finns fortfarande gott om Amiga-entusiaster och företag som bygger och säljer diverse tillbehör. Jag har redan hunnit göra mig en shoppinglista inför kommande månader:

 • Indivision ECS Scandoubler (995:-):
  Gör så att jag kan använda en vanlig PC-monitor till Amigan som kan producera 60Hz med detta lilla kretskort. Den kan till och med utrustas med HDMI…
  Kortet monteras i Amigan mellan moderkort och “Denise”-kretsen. Lite spännande pyssel alltså :) Yey!
 • A508IDE Fastmem board (~885:-):
  Ger min 500 8Mb fast-ram och en plats för compact flash som kan användas som hårddisk. Kräver lite lödning men ingenting allvarligt. Kortet sitter på moderkortet mellan sockel och 68000-processorn. Med denna kan jag installera Workbench 3.1 och köra WHDLoad för att slippa allt floppy-swappande.
 • Kickstart 3.1 ROM chip (~160:-)
  Krävs för att kunna köra Workbench 3.1 på A500. A500 bestyckades ursprungligen med Kickstart 1.3 vilket gör att Workbench 1.3 är det senaste som kan köras. Kickstartversion över 2 krävs för IDE-funktionalitet som ges med kortet ovan. Här byter jag helt enkelt ut en krets i A500:an mot en ny.
 • Micromys v4 PS/2 adapter (298:-)
  Möjliggör anslutning av vanliga PS/2-möss till Amigan. Det finns alternativ som ger USB-portar men jag vill helst undvika saker som sticker ut och bygger på allt för mycket på baksidan av A500:an.

Processorn på hela 7MHz får sitta kvar dock. Något mått av nostalgikänsla måste ju finnas kvar ;) Jag vill ju inte att mina Lemmings ska springa för fort..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.