Ny webbserver i mikroformat

2358-01

Jag har under gårdagen flyttat all min webbhosting till en Raspberry Pi 2:a. Förhoppningsvis går det lika rappt eller möjligtvis rappare (seriöst Binero?) än det gjort tidigare. RPi2 är förvånansvärt kompetent trots sitt lilla format. Bestyckad med en 4-kärnig ARM Cortex-A7 på 900MHz (ung. samma som sitter i Samsung Galaxy S5 Mini och Samsung Galaxy S II), 1GB RAM och i mitt fall ett microSD-kort på 32GB så är det en oerhört kompetent Linuxbaserad serverplattform. Utöver webbserver (LEMP) agerar den även DNS och DHCP-server för mitt hemmanätverk.

Det är lite roligt att nörda ner sig i en kommandoprompt och bara få lattja med alla tjänster som finns tillgängliga på Linux-sidan. Ibland ger det samma känsla som när jag som 14-åring satt och lärde mig MS-DOS. Jag byggde regler i iptables för att styra om vissa DNS-uppslag mot unblock-us för att kunna titta på amerikanska Netflix.. för att krångla till det lite extra appliceras dessa NAT-regler enbart på enheter som har ett specifikt DHCP-klient-ID, detta för att dottern ska kunna fortsätta titta på svenska Netflix.

Kort sagt. Raspberry Pi är en fantastisk spännande produkt. Det finns t.ex. en x86-emulator till den som i hastighet motsvarar ungefär en 486:a på 25MHz för den retrosugne PC-spelaren. Nu har de även släppt Raspberry Pi Zero som är en avskalad men uppklockad variant av första Raspberryn. Det häftiga med den då? PRISET! Den kostar bara £4!! Du får en RPi byggd på BCM 2835 SOC (ARM11 på 1GHz) med 512MB RAM. För 40 pix är det en no-brainer för den intresserade nörden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.