Om bakåtkompatibilitet (japp, det är korrekt stavat)

Jag har ju en liten förkärlek för Nintendos handhållna enheter (även om jag just nu suktar efter ett PS Vita). En trevlig finess är att alla har någon form av bakåtkompatibilitet (nåja, undantag finns så klart) vilket ger de gamla spelen lite längre livslängd.

Game Boy

DSC_0129

Gamla trotjänaren Game Boy som kom ut 1989 (1990 i Europa) spelar ju så klart bara Game Boy-spel. Konsolen hör fortfarande till mina absoluta favoriter med sina 4 varianter av grått. Japp. Färgen var i 2 bitar…

Även om man kan peta i en Game Boy Color-kassett i sitt gamla Game Boy kan strömmen inte sättas igång på grund av ett mekaniskt hinder.

Game Boy Color

Game Boy Color släpptes 1998 och har en oupplyst färgskärm. Skärmen hade 160×144 pixlar precis som ursprungliga Game Boy men hade 15-bitarsfärg istället (32,768 färger). Det fanns kassetter som utvecklades för att passa i Game Boy Color och i gamla Game Boy. Dessa är svarta till färgen. De vanligaste kassetterna till GBC har transparenta skal och passar alltså inte i gamla Game Boy.

Game Boy-kassetter som användes i GBC färgsattes utefter ett antal fördefinierade färgpaletter. Spelaren kunde själv växla mellan dem genom att trycka en knappkombination när Game Boy-loggan visades vid uppstart.

Tyvärr lämnar spelandet lite i övrigt att önska då skärmen inte är belyst. Färgskärmen är betydligt mörkare än skärmen på gamla Game Boy.

Game Boy Advance

Game Boy Advance är (bortsett från digitala butiken i t.ex. 3DS) troligtvis kungen av bakåtkompatibilitet. Förutom sina egna spel klarade den även av Game Boy och Game Boy Color-spel vilket gav den ett enormt spelbibliotek (i skrivande stund har 1074 spel släppts till Game Boy Advance). I SP-modellen avbildad nedan är skärmen dessutom belyst vilket gör en värld av skillnad.

DS

Nintendo DS hade förutom DS-spel även stöd för Game Boy Advance (dock enbart i enspelarläge). Tyvärr skrotades nu stödet för Game Boy och Game Boy Color. Processorn som krävs för dessa spel finns inte inkluderad i Nintendo DS.

För den som saknar Game Boy Advance SP med belyst skärm är Nintendo DS ett utmärkt alternativ.

DSC_0141

3DS

3DS får pluspoäng för ett väldigt trevligt spelbibliotek och bakåtkompatibilitet med Nintendo DS. eShop ger även tillgång till ett stort utbud retrotitlar via Virtual Console. Tyvärr ingen övrig bakåtkompatibilitet med fysiska kassetter.

 

One thought on “Om bakåtkompatibilitet (japp, det är korrekt stavat)

  1. Jag är fullt medveten om att jag har utelämnat en hel drös varianter här typ Game Boy Micro, Pocket, Light, Play it Loud, DSi osv. Jag har dem inte själv, därav exkluderingen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.