Wii U

Då har min spelsamling fått en ny medlem. Ett Wii U som importerats från Kanada. Detta är alltså NTSC-U-versionen av konsolen och är således inte kompatibel med spel som finns till försäljning i Sverige.

Varför väljer jag att importera? Det finns flera skäl till detta, och mycket man ska beakta. Jag tänker gå igenom skillnaderna och förfarandet lite kort här.

1. Priset

Detta beror så klart på vem du handlar av och att du har en gnutta tur när ditt paket tar sig genom tullen. Du är enligt lag skyldig att betala moms på produkter du importerar för privat bruk, men eftersom det inte finns något egentligt system för att förhandsdeklarera och momsa varor som köps online, är det lite slumpen som får avgöra. Butiken jag köper av gör så klart en hel del för att man som köpare ska slippa paket som fastnar i tullen ;). Detta genom att skicka paketet från en privatperson, märkt som gåva, och värdedeklarerat för under gränsvärden ($50). Hur stor skillnad blir det egentligen då? Inte så stor som man kan tro, eftersom frakten för ett så här stort och tungt paket är ganska saftig.

Wii U Premium i Sverige kostar som billigast vid skrivande stund 2790:- hos Siba (enligt Prisjakt.nu). Frakten är gratis om man beställer online.

Wii U Deluxe (det heter bara Premium i Europa) kostar runt 1850:-. Med frakt via DHL Express blir summan drygt 2400:-. Importen sparar dig alltså 390:-. Här har du en stor fördel om du åker över till USA/Kanada i annat ärende och bara köper med dig ett hem. Slopa kartongen och plocka med dig konsollen i handbagaget. Ingen tull, frakt eller moms och knappa tusenlappen insparad.

Nu är ju tyvärr inte priset på konsolen det stora argumentet i importfrågan. Det kan snabbt sticka iväg om man har otur. Stoppas paketet i tullen blir kostnaden istället strax över 3000:- eftersom moms och expeditionsavgift läggs på. Risken för detta ökar eller minskar lite beroende på vilken webbutik du använder dig av.

Vidare behövs nya strömadaptrar för att du ska kunna använda ditt NTSC-U-spel i Sverige. Försök INTE bygga om de som följer med. De klarar bara av 110v in. Här finns bra och billiga 3:epartsprodukter att köpa för någon hundring från diverse webbutiker i Sverige eller utomlands.

I slutänden blir priset ett par hundralappar lägre än i Sverige.

2. Spel och utbud

Nintendo är ett Japanskt företag. De släpper framför allt sina spel i Japan, och fokusområde 2 är USA. Vanligtvis kommer spelen ut tidigare i USA eftersom de inför Europa-släpp många gånger ska översättas till alla fjantländer som vägrar lära sig engelska (jag tittar på er Frankrike och Tyskland!). Dessutom har inte USA samma “fria” marknad när det gäller Nintendospel som i Europa. Där gäller MSRP (manufacturer’s suggested retail price), och de flesta butikerna avviker väldigt lite från detta. Detta innebär att priserna är lägre än i Europa där fri prissättning gäller, och flera mellanhänder som ska tjäna pengar.

Priserna på spel varierar så klart kraftigt, men de är över lag billigare i nordamerika. Spel jag importerat till 3DS kostar mig med dagens dollarkurs 215:- plus 40:- i frakt. 255:- alltså för en nysläppt stortitel till 3DS (t.ex. Bravely Default, New Super Mario Bros. 2 osv). I sverige kostar motsvarande titlar sällan under 490:-. Wii U har något dyrare spel i USA men det skiljer ändå någon hundralapp per titel om inte mer. Här kommer alltså de stora besparingarna in i bilden om det är pengar man funderar över när man importerar. 10 spel till Wii U? 1000:- sparat.

Utöver detta vägrar Bergsala hårdnackat att införa Club Nintendo i Sverige. Har ni någon gång köpt spel till Nintendos nyare konsoler här så har ni säkert sett de små lapparna med bonuskoder som man ska registrera. Vi har ingenstans att registrera dem och går miste om hela systemet. Importerade spel kan du registrera på amerikanska eller kanadensiska Club Nintendo. Vid ett visst antal bonuspoäng kan du lösa in dem mot spel eller andra produkter (lite som ett ICA-kort liksom). Nintendo ger dessutom bort gåvor i form av spel här lite då och då.

3. Virtual Console

Virtual Console är Nintendos sätt att nysläppa många av deras storsäljande klassiker. Ni vet de där spelen som den här bloggen egentligen ska handla om. Utbudet är större i USA och priserna betydligt lägre. Precis som många andra onlinebutiker t.ex. Steam, Origin osv, sker ofta en rak översättning mellan dollar och Euro enligt följande modell: $9.99 = 9.99€. Ni som har någon som helst koll på valutakurser ser ju snabbt att vi blir dragna vid näsan där. Detta problemet har vi ju även på Nintendos eShop, vilket leder till att det kan skilja 40-50:- för en titel på Virtual Console. Är ni som jag så vill ni dessutom spela spelen i rätt hastighet, dvs 60Hz. Då är det nordamerikanska eShop som gäller. Här i Europa släpper de 50Hz-versionerna av sina spel, vilket leder till att du får spela dem 17% långsammare än avsett.

Det kan vara värt att notera att eShop i USA inte accepterar svenska kreditkort. Har du någon vän i USA som kan köpa eShop gift cards åt dig är det ju inget problem. Det finns flera delstater som inte tillämpar moms som du kan använda dig av för att få spelen så billigt som möjligt (Alaska är ett hett tips). Utan kontakt i USA blir det lite knivigare att undvika moms. Undvik butiker på nätet som säljer gift cards. De tar en “hanteringsavgift” som är högre än min andra rekommendation: Kanada.

Utan något bra sätt att köpa eShop-krediter i USA är det Kanada som gäller. Här fungerar svenska kredit och betalkort. Välj Alberta som provins så är momsen endast på 5%.

4. Nackdelar

Det är klart att det finns nackdelar med import. Risker kanske man ska kalla det.

  • Garanti. I USA har man oftast bara 90 dagars garanti på elektronikprodukter. Nintendo är lite mer generösa här dock och ger dig 1 års garanti. Här råkar vi ut för ett dilemma dock. Nintendo kräver ju att du skickar in din konsol, och de lär inte skicka tillbaka den till Sverige. Går konsolen sönder, måste du alltså vara lite påhittig. Be en kompis i USA agera mellanhand, använd någon “postlådetjänst” i USA t.ex. MyUS, eller försök snacka dig till en service i Sverige.
  • Regionlåsning. Du KAN inte köpa spel i Sverige. Ska du ha något snabbt eller fyndar något på REA kan du glömma att spela det i ditt importerade Wii U eller 3DS.
  • AC-adaptrar. Du kommer att behöva köpa dessa separat. Jag har ännu inte hittat något sätt att köpa Nintendo original till Wii U, och man tvingas förlita sig på kineserna. Huruvida kvalitén på deras kopior är likvärdig eller inte kan ju diskuteras.

 

wiiu

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.